پ

« پدرش شیخ صدیق منشاوی یكی از قاریان صوفی منش بود كه هرگز در مسیر تلاوتش اجر و پاداشی طلب نكرد . از این رو فرزندش محمد را نیز با چنین علایقی پرورش داد تا جایی كه تلاوت را تنها به جهت آنكه متعلق به این كتاب مقدس است برگزید . شیخ صدیق منشاوی را فردی در كمال خشوع و خضوع می خوانند گویند او چنان تقوی پیشه بود كه هرگز در هیچ تلاوتی بر اجر و پاداش آن سخنی نگفت . تنها در محل حاضر می شد ، آنگاه با وقاری سرشار از خشیت الهی باز می گشت و این شیوه ای بود كه در میان فرزندانش نیز نیك مشهود است ».

محمد صدیق از آنجا كه در شهر منشاه تولد یافت چون پدرش به منشاوی ملقب گردید . با تشویق و تعلیم پدر به آموزش معارف قرآنی و تعلیم قرائت های مختلف پرداخت ، چرا كه پدرش نیز از قاریان مشهور عصر خود به شمار می آمد .

مرحوم استاد منشاوی از همان ابتدا به حفظ كامل قرآن پرداخته و از ۹ سالگی به بعد در ماه مبارك رمضان شبهای قرائت قرآن برگزار می نمود . این امر تا سنین جوانی استاد ادامه داشت . این در حالی بود كه پس از چندی با ورودش به رادیوی عربی مصر و پخش تلاوتهایش ، به شهرت او افزوده شد تا آنكه به عنوان یكی از اساتید و قاریان مشهور مصر معرفی شد . او قاری بزرگی است كه در میان متأخران بی نظیر و در میان متقدّمین كم نظیر بوده است . او از مفاخر بزرگ جهان اسلام و مبتكر الحان گوناگون قرآنی به شمار می آید .

سبك تلاوت ، صوت زیبا ، لحن گرم و حزین ، تلفظ صحیح و بیان قوی كلمات از مختصّات قرائت مرحوم منشاوی به شمار می آید كه با چیرگی و مهارت كامل و تسلّطی فوق العاده شنونده را به آیات الهی متوجه می سازد . او چنان تسلّطی به قرائات سبعه و عشره و راویان قاری دارد كه وی را به عنوان یكی از بهترین اساتید این فن در جهان اسلام مطرح نموده است ، تا آنجا كه شهرتش را در جای جای جهان اسلام اذعان می دارند . مرحوم محمد صدیق منشاوی با تسلّطی كامل و سبكی خاص تمامی قرآن مجید را با قرائت ترتیل تلاوت كرده است و اكنون گنجینه ای از نوارهای تحقیق و ترتیل این استاد در آرشیو رادیو قرآن موجود می باشد .

تلاوت های این استاد همه هفته از رادیو قرآن جمهوری اسلامی ایران پخش می گردد . استاد به واسطه زندگی كوتاهش به كشورهای محدودی مسافرت كرده است . از آن جمله به سوریه ، كویت و برخی از كشورهای شیخ نشین حاشیه خلیج فارس می توان اشاره كرد كه در مساجد مختلف این كشورها به تلاوت قرآن كریم پرداخته است .

سرانجام دست اجل از آستین تقدیر برون آمده ، این بار نیز گلی از بوستان معطر قرآن را گلچین نمود و استاد منشاوی در سن ۴۹ سالگی در سال ۱۳۴۸ ه.ش. در شهر قاهره جان به جان آفرین تسلیم كرد و بدین طریق گرد غم و اندوه را در بر جبین عاشقان كلام دوست نشانید ، هرچند كه امروز پس از گذشت سال ها آوای ملكوتی او زینت بخش محافل و مجالس قرآنی و پرورش دهنده استعدادهای نهفته در این مسیر است. حاج سعودی محمّد صدّیق در سال ۱۹۵۳ مجلّه ی رادیو و تلویزیون، در یكی از شماره هایش از شیخ محمّد صدّیق المنشاوی نوشت كه او اوّلین قاری ای بود كه رادیو برای ضبط تلاوتش، تجهیزات فنّی خود را به مكان تلاوت او منتقل كرد… چه طور چنین اتفاقی افتاد؟ و چرا رادیو چنین كاری كرد؟

شهرت و زیبایی تلاوت او، زبانزد مردم مصر بود و زمانی كه مسؤولان رادیو، از آن آگاه شدند، خواستند كه به رادیو بیاید تا از او امتحانی گرفته شود و در صورت قبولی، به عنوان قاری رادیو به فعالیت بپردازد. ولی شیخ، این دعوت را نپذیرفت و گفت: نمی‏خواهم در رادیو قرائت كنم چرا كه به شهرت آن احتیاجی ندارم و هرگز نمی‏پذیرم كه از من امتحان بگیرند… این‏طور شد كه برای مدیر رادیو چاره‏ ای نماند جز آن‏كه تجهیزات رادیو را به محل تلاوت ایشان منتقل كند. و در عمل، در یكی از شب‏های ماه مبارك رمضان، زمانی كه ایشان در روستایی از روستاهای مصر، برای خانواده ‏ای داغدار در حال تلاوت بود، گروهی از رادیو برای ضبط تلاوت شیخ به آن محل رفتند و در همان زمان، گروهی دیگر برای ضبط تلاوت پدر ایشان، شیخ الصدیق المنشاوی، به روستای العسیرات در استان سوهاج در خانه حاج احمد ابورحاب رفته بودند. و این برای اولین بار در تاریخ رادیو بود كه رادیو، تجهیزات، كاركنان و مهندسان خود را برای ضبط تلاوت یكی از مقریان به جایی بفرستد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.