پ

حجت‌الاسلام و المسلمین روح‌الله حریزاوی در افتتاحیه سی‌وسومین نشست سراسری روسای ادارات امور قرآنی ادارات‌ کل تبلیغات اسلامی سراسر کشور با اشاره به آیه‌ای از قرآن کریم که خداوند می‌فرماید «فرستادگانمان را با قرآن و میزان فرستادیم، برای آنکه انسان‌ها قیام به قسط کنند»، اظهار کرد: خداوند در این آیه قیام و قسط را در کنار یکدیگر آورده است که در بردارنده چند نکته مهم و کاربردی است و به‌ نوعی در این آیه شریفه به موضوع قیام تأکید کرده است. با توجه به اینکه قرآن و این معجزه واحد و یگانه خداوند در قیام خلاصه می‌شود و همانگونه که خداوند نیز می‌فرماید «قیام برای خدا کنید» امر بسیار مهمی را به ما گوشزد می‌کند و گویا علت بیچارگی بشریت و جامعه بشری، قیام نکردن و در حقیقت فقر قیام است که اگر بشریت به این موضوع توجه داشته باشد، تمام مشکلات حل خواهد شد و در غیر این صورت همواره در رنج و عذاب خواهد بود.

وی ادامه داد: بر این اساس اینکه تعالیم، محافل و جلسات قرآنی ما تا چه اندازه منجر به قیام می‌شود امر بسیار مهمی است. البته که قیام مراتبی دارد و اولین قیام، قیام علیه نفس اماره‌ای است که باعث می‌شود انسان دچار خودپسندی، حسد و گرفتاری شود، اما آیا محافل قرآنی ما این حال و احوالات را برای افراد ایجاد می‌کند؟ در حالی‌که قرآن تأکید بسیار زیادی بر امر قیام دارد.

قائم مقام سازمان تبلیغات اسلامی تصریح کرد: در واقع قرآن به گونه‌ای به امر قیام تأکید کرده است که می‌توان گفت قرآن از جلسات قرآنی که قیام ایجاد نکند، بیزار است. منظور از این قیام نخست قیام انسان علیه خودش و همانگونه که خداوند نیز فرموده است «دشمن‌ترین دشمنانت خودت هستی» و دوم قیام علیه طاغوت است.

حریزاوی خاطرنشان کرد: امروز نیز ما برای همین امر در اینجا جمع شده‌ایم که این جلسات و محافل را از حیث محتوایی بازنگری و آسیب‌شناسی کنیم و ببینیم که محتوای جلسات قرآنی باید چگونه ارائه شود که روحیه قیام گونگی در مخاطب پدید آید. در واقع ما باید محتوایی را در این جلسات ارائه دهیم که مبتنی بر جذبه‌ای باشد که قرآن دارد و همواره راه حفظ انقلاب نیز همین مهم است.

وی تأکید کرد: بنابراین امر قیام به اندازه‌ای مهم است که خداوند رحمت کند آیت‌الله مصباح آملی را، روزی جناب رحیم‌پور ازغدی از ایشان پرسیده بودند که ریشه این همه مشکلات ما در حوزه فرهنگی چیست و چرا حل نمی‌شوند؟ ایشان در پاسخ فرموده بودند که کارهای ما باعث ترس مخاطب از مرگ نمی‌شود و بسیاری از مخاطبان ما معاد را باور ندارند و ما قدرت و حرکتی را ایجاد نکرده‌ایم که به واسطه آن به سوی معاد حرکت کنیم. نظر قرآن نیز در این باره این است که ما قیام ایجاد نمی‌کنیم و به همین دلیل هیچگونه مقاومتی در مخاطب ایجاد نمی‌شود و به همین دلیل هم به دنبال آن نیز استقامت ایجاد نمی‌شود.

قائم مقام سازمان تبلیغات اسلامی عنوان کرد: در واقع از حیث مأموریتی ما وظیفه خود دانستیم که این محتوایی که به آن اشاره شد و مرکز آن از نظر قرآن «لِیَقومَ النّاسُ بِالقِسطِ» در جلسات قرآنی کشور پیگیری شود. از این‌رو از مربیان قرآنی تقاضا داریم که تک‌تک جلساتشان به گونه‌‎ای برگزار شود که در حقیقت یک نوع نهضتی باشد. از این‌رو مأموریت اول ما این است که گفتمان اصیل اسلامی و قرآنی که همان پروژه «قیام لله» است با همه متعلقاتش پیگیری شود. آیات قرآن کریم را که در خصوص قیام، جهاد، استقامت و مقاومت آمده است را مورد بررسی و توجه قرار داده و آن‌ها را ارائه دهند که این دقیقاً همان کاری است که رهبر معظم انقلاب انجام دادند.

قائم مقام سازمان تبلیغات اسلامی مأموریت دوم خود را در این راستا «تبیین» عنوان کرد و گفت: صادقانه بگویم، ما به دنبال دارالقرآن هستیم، نه دارالقرائه. البته گرچه که فنون و علوم قرآنی همگی جزو مقدمات بوده و ارزشمند هستند، منتهی باید توجه داشت که نباید تنها به مسائلی همچون ترتیل و تلاوت اکتفا کرد و همواره ما باید محتوایی را ارائه کنیم که مخاطبی که این قرائت بر دلش نشسته و به تعبیری دلش را نرم کرده است، مشتاق‌تر شود و باعث شود که بر سر سفره قرآن بنشیند.

حریزاوی تصریح کرد: این در حالی است که در حقیقت قرآن هم بیان است و هم تبیین بدین منظور که قرآن کریم یک سری حقایق را برای ما بیان کرده و از طرفی نیز از ما می‌خواهد که این حقایق را تبیین کنیم و به تعبیر مقام معظم رهبری نیز اساس برنامه‌ریزی اسلام تبیین است. بنابراین شما مربیان قرآنی باید کاری کنید که محتوای قرآن به جان و دل مخاطبان بنشیند.

وی عنوان کرد: در تعبیر اهل‌بیت(ع) نیز آمده است که برخی حرف‌ها هستند که از گوش تجاوز نمی‌کنند و در حقیقت این تعبیر به نوعی به مربی قرآن نقد می‌کند و می‌گوید چرا صحبت‌های تو به گونه‌ای است که از گوش تجاوز نمی‌کند و به قلب نمی‌نشیند، از این‌ رو بنا به این تعبیر باید گفت که ما موظف به تبیین هستیم و در حقیقت ما باید مربی مبین شویم.

قائم مقام سازمان تبلیغات اسلامی به موضوع مردمی سازی جلسات قرآن اشاره کرد و گفت: در حقیقت رمز ماندگاری قرآن در جامعه، توسعه دستگاه‌ها و مؤسسات قرآنی نیست، زیرا دستگاه‌های کمی هم در این حوزه ایجاد نشده و در هر دستگاهی هم دارالقرآنی وجود دارد، اما اینگونه نیست که دستگاه‌ها مشکلات این حوزه را حل کنند و این در حالی است که ظاهراً خانه‌ها باید مزین به قرآن شوند و به همین دلیل است که جلسات خانگی نقش بسیار مهمی در این راستا دارند و بر همین اساس نیز دوستان ما درصدد احیاء این جلسات هستند.

حریزاوی خطاب به حاضرین در این مراسم تأکید کرد: از این‌رو شما نیز می‌توانید ایده‌ها، خلاقیت‌ها، یافته‌ها، نوآوری‌ها و آنچه که باعث توسعه فهم قرآنی شود را به ما منتقل کنید و ان‌شاءالله که ما هم در مقابل بتوانیم به وظایف خود عمل کنیم.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.