پ

قرآن كریم با دارا بودن عناصر انسانی و اخلاقی جایگاه ویژه‌ای بین مسلمانان جهان دارد لذا نهادینه كردن مفاهیم انسان‌محور قرآن در جامعه حائز اهمیت است؛ با توجه به اینکه جوانان به عنوان آینده‌سازان جامعه اسلامی از اصلی‌ترین سرمایه‌های این کشور به شمار می‌روند لذا تلاش در جهت تقویت آگاهی‌های دینی و جذب آنان به فعالیت‌های قرآنی از اهمیت بسیاری برخوردار است. به عبارتی جامعه‌ای می‌تواند به سمت موفقیت پیش برود که برای تربیت و پرورش نوجوانان و جوانان خود برنامه‌های جدی و کارآمد داشته باشد.

بنابر فرمایش مقام معظم رهبری «امروز قرآن در کشور ما سیطره دارد. قدم اول، یاد گرفتن متن قرآن است و این باید روز به روز زیاد شود. اگر بخواهیم همه قرآن را بیاموزند، عده‌ای باید در اوج قرار گیرند، مثل همه چیز دیگر. همینطور که اگر بخواهید ورزش، همگانی شود، بایستی عده‌ای قهرمان را جلو چشم مردم نگهدارید. اگر بخواهید قرآن در خانه‌ها، بین بچه‌ها، بین بزرگ‌ها، بین زن ها و مردها رواج پیدا کند، بایستی قهرمانان قرآنی را احترام کنید. این است که ما به اینها احترام می‌کنیم. اینها حامل قرآنند، این‌ها عزیزند. چون با قرآن مانوس است».

قرآن به عنوان كتاب آسمانی و راهنمای زیست اخلاقی و اسلامی مورد بی‌مهری‌هایی قرار گرفته که می‌توان گفت ناهنجاری‌های اجتماعی و اخلاقی در عرصه‌های مختلف جامعه، حاصل رنگ باختن مفاهیم قرآنی در زندگی بشر است. در همین رابطه خبرنگار ایکنا از گیلان گفت‌وگویی با استاد محمود لطفی‌نیا، پیشکسوت و فعال قرآنی کشورمان و داور بین‌المللی مسابقات قرآن انجام داده است که متن آن را در ادامه می‌خوانید.

ایکنا – مهم‌ترین عوامل جذب نسل امروز به فعالیت‌های قرآنی چیست؟

لازمه جذب نسل جوان و نوجوان امروز به فعالیت‌های قرآنی استفاده از ابزارهای نوین کمک آموزشی با بهره‌گیری از مهارت‌های تخصصی و آموزشی، آموزگاران و مربیان توانمند و ماهر است؛ می‌توان با ایجاد فضای آموزش حقیقی و مجازی با تنوع و تلون ویژه متناسب با امکانات موجود بر جذابیت این فعالیت‌ها افزود.

همچنین ایجاد و استمرار فضاهای رقابتی متنوع از قبیل مسابقات، جشنواره‌های متعدد در رشته‌های مختلف، برگزاری دوره‌های اردویی قرآنی و تربیتی از دیگر عوامل مؤثر در جذب نسل امروز به فعالیت‌های قرآنی است. البته نباید نقش نیروی انسانی ماهر را نادیده گرفت زیرا مطمئنا نیروی انسانی خلاق، توانمند و به ویژه جوان در همه حوزه‌های آموزشی و تربیتی بسیار محوری است.

ایکنا – تخصیص بودجه و اعتبارات چه کمکی به توسعه فعالیت‌های قرآنی می‌کند؟

تخصیص بودجه از سوی دولت و مجلس شورای اسلامی به فعالیت‌های قرآنی نشاندهنده اهتمام حاکمیت اسلامی به رواج امر قرآن و فرهنگ قرآنی است که از حاکمیت اسلامی غیر از این هم انتظار نمی‌رود، لذا اختصاص بودجه و اعتبار هر چه با گسترش و وسعت برنامه‌ها و فعالیت‌های راهبردی قرآن هماهنگی داشته باشد، سزاوارتر است.

ایکنا – چطور باید برای نوجوانان و جوانان ایجاد انگیزه کنیم؟

ایجاد انگیزه برای جوانان و نوجوانان به جز با برنامه‌ریزی و تربیت هدفمند میسر نخواهد شد، حتما باید فضای رقابتی، مسابقات و جشنواره‌های متنوع که باعث تشویق نوجوانان و جوانان می‌شود، جدی گرفته شوند. علاوه‌بر این رویکرد تشویقی در رسانه‌های مطبوعاتی و مجازی هم می‌تواند برای دیده شدن آنان که معمولا برای این نسل جذابیت دارد، باید ایجاد و تقویت شود.

ایکنا – زیرساخت‌های آموزش قرآن، محتواها و روش‌های آموزشی بروزرسانی می‌شوند؟

زیرساخت‌های آموزش قرآن نه تنها بروزرسانی نشده‌اند بلکه در بسیاری از نقاط کشور از وجود زیرساخت‌های قرآنی محروم هستند. یکی از بزرگترین مشکلات زیرساخت‌های لازم برای اختصاص به فضاهای آموزشی و فعالیت‌های قرآنی است که هم‌اکنون با تعدد مؤسسات و مراکز قرآنی اغلب در اختیار داشتن ساختمان مستقل و امکانات آموزشی محروم هستند.

اما از حیث محتوای آموزشی رشد نسبتا خوبی داشته‌ایم، اگرچه باید با رصد محتواها و بروز نمودن آنها به ویژه در ارتباط با اهداف اصیل آموزشی التفات و توجه خاص اعمال گردد تا برآیند آموزشی وصول به اهداف تربیتی را شامل شود.

ایکنا – آیا دستگاه‌های متولی توانسته‌اند در تکریم و الگوسازی قهرمانان قرآنی موفق عمل کنند؟

اگر خاطر شریف مخاطبین گرامی باشد، مقام معظم رهبری(حفظه‌اله) فرموده بودند «قهرمانان قرآنی باید تکریم شوند» اما در طی سالیان طولانی که با نخبگان قرآنی در ارتباط هستم ندیدم کسی نسبت به این موضوع شاکی و دلخور نباشد، زیرا در هیچ یک از دستگاه‌های اجرایی کشور متناسب با شان قرآن و مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی نسبت به تکریم قهرمانان قرآنی اهتمام نمی‌ورزند و بسیاری از مصوبات در این خصوص در بایگانی‌ها خاک می‌خورد.

عدم توجه به موضوع مهم «تکریم قهرمانان قرآنی» باعث می‌شود نسل‌های آتی کشور به تدریج از حضور در این عرصه ناامید شده و لذا تکثیر، شکوفایی و استعدادهای قرآنی تعطیل می‌گردد، براین اساس هرکسی یا هر مجموعه‌ای در این ارتباط کوتاهی می‌کند، ناخواسته به فرهنگ قرآنی کشور لطمه می‌زند و توجه به این امر مهم یکی از مطالبات جامعه قرآنی است.

متاسفانه طی دو ماه اخیر در سازمان دارالقرآن کشور شاهد بودیم که چند نفر از استوانه‌های قرآنی کشور از جمله استاد عباس سلیمی، استاد قره‌شیخلو و دیگر بزرگواران از مجموعه هیئت امنایی این سازمان به جهت عدم کارکرد و اعمال روش صحیح در حوزه تصمیم‌گیری و برنامه‌ریزی فعالیت‌های قرآنی استعفا دادند، سازمانی که بعد از حدود ۴۰ سال به مدیریت اینچنینی مبتلا شود جای تاسف دارد؛ این انتقاد به این دلیل اعلام می‌شود که دوستان و همکاران ما در سازمان تبلیغات و دارالقرآن بدانند این موضوع یکی از مصادیق عدم تکریم قهرمانان قرآنی است. در کجا باید از وجود قهرمانان قرآنی کشور و اساتید توانمندی مثل استاد سلیمی بهره‌مند شویم؟ آیا سزاوار است که همچین موضوع مهمی به فراموشی سپرده شود؟ متوجه باشیم که عدم وجود و تکریم قهرمانان قرآنی چه آسیبی به فعالیت‌های قرآنی وارد می‌کند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.