پ

حجت‌الاسلام علی تقی‌زاده، رئیس سازمان دارالقرآن‌الکریم و دبیر ستاد تازه تأسیس تدبر در قرآن کریم (ذیل شورای توسعه فرهنگ قرآنی) در گفت‌وگو با ایکنا به بیان دیدگاه‌های خود در مورد پیروزی‌های جبهه مقاومت و اقدامات دشمن اشغالگر در  یک سال اخیر پرداخته است.

تقی‌زاده که مؤسس اندیشکده قرآنی «مرکز راهبری برهان» نیز هست، در صبحت‌های خود بسیاری از آیات قرآن کریم را برشمرده است که تأکید بر پیروزی مسلمانان در برابر یهودیان دارد. مشروح این گفت‌وگو در ادامه آمده است.

ایکنا – کدام آیات قرآن، پیام‌هایی روشن برای وضعیت فعلی کشور و حوزه مقاومت دارد و می‌تواند در تصمیم‌گیری صحیح حاکمیت و همراهی مردم برای مبارزه با رژیم صهیونیستی راهگشا باشد؟

جبهه استکبار در برابر انقلاب اسلامی و جبهه مقاومت ایستاده و «دشمنی» دارد، دشمن به نابودی کامل‌ ما کمر بسته و به کمتر از آن راضی نیست. آیات زیادی در قرآن کریم در مورد شرایطی شبیه به شرایطی فعلی آمده است که می‌تواند برای ما راهگشا باشد که در ادامه به نمونه‌هایی از آن اشاره می‌کنم.

دو مورد اول این آیات آیه ۱۲۰ و ۲۱۷ سوره مبارکه بقره است. در آیه ۱۲۰ می‌فرماید: «وَلَنْ تَرْضَى عَنْکَ الْیَهُودُ وَلَا النَّصَارَى حَتَّى تَتَّبِعَ مِلَّتَهُمْ»، یهود و ترسایان هرگز از تو راضى نمى‌‏شوند مگر آنکه از کیش آنان پیروى کنید. در آیه ۲۱۷ هم می‌فرماید: «وَ لا یَزالُونَ یُقاتِلُونَکُمْ حَتَّى یَرُدُّوکُمْ عَنْ دینِکُمْ إِنِ اسْتَطاعُوا» یعنی پیوسته با شما در جنگ خواهند بود تا اگر بتوانند شما را از دینتان برگردانند. این آیات در قرآن کریم آمده است و با همه اینها در صورتی که مردم استقامت داشته باشند، پیروزی در جبهه حق، قطعی است.

آیه هفتم سوره مبارکه محمد نیز تأکید بر یاری خداوند به مؤمنین دارد، آنجایی که می‌فرماید: «یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا إِنْ تَنْصُرُوا اللَّهَ یَنْصُرْکُمْ وَ یُثَبِّتْ أَقْدامَکُم»، آیه ۴۰ سوره مبارکه حج نیز چنین موضوعی را پیش کشیده است و می‌فرماید: «وَ لَیَنْصُرَنَّ اللَّهُ مَنْ یَنْصُرُهُ إِنَّ اللَّهَ لَقَوِیٌّ عَزیز»، بنابراین یاری خداوند در برابر کفر قطعی است.

لزوم حفظ آرامش و ثبات قدم از طریق توسل و ذکر زیاد خدا، اهمیت بالای اطاعت از مقام معظم رهبری در شرایط مقابله با دشمن و پرهیز جدی از اختلافات درون جبهه‌ای از جمله اقداماتی است که باید در چنین شرایطی انجام داد. آیات ۴۵ و ۴۶ سوره مبارکه انفال بخش دیگری از آیاتی است که باید به آن اشاره کنم، در این آیات بر ایستادگی در برابر دشمن و رسیدن به رستگاری پس از این ایستادگی تدکید شده است. «یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا إِذا لَقیتُمْ فِئَةً فَاثْبُتُوا وَ اذْکُرُوا اللَّهَ کَثیراً لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ»، «وَ أَطیعُوا اللَّهَ وَ رَسُولَهُ وَ لا تَنازَعُوا فَتَفْشَلُوا وَ تَذْهَبَ ریحُکُمْ وَ اصْبِرُوا إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرینَ» وقتى با گروهى از نیروهاى دشمن رودررو مى‌شوید، ثابت قدم باشید و خیلى خدا را یاد کنید تا پیروز شوید. در میدان جنگ، دنباله‌روی خدا و رسولش باشید و با هم جرّ و بحث نکنید که روحیه‌تان را مى‌بازید و نیرویتان تحلیل مى‌رود! به‌جاى آن، مقاومت کنید که خدا در کنار اهل صبر است.

باید به این سنت و قاعده الهی که نصرت و یاری خداوند زمانی نزدیک می‌شود که مؤمنین از پس امتحانات سخت بربیایند، توجه داشته باشیم. نصرت و پیروزی نهایی زمانی می‌رسد که شرایط بسیار دشوار شود و مؤمنین همچنان در این شرایط با امید به مسیر ادامه دهند و استقامت به خرج دهند. آیه ۲۱۴ سوره مبارکه بقره می‌فرماید: «أَمْ حَسِبْتُمْ أَنْ تَدْخُلُوا الْجَنَّةَ وَ لَمَّا یَأْتِکُمْ مَثَلُ الَّذینَ خَلَوْا مِنْ قَبْلِکُمْ مَسَّتْهُمُ الْبَأْساءُ وَ الضَّرَّاءُ وَ زُلْزِلُوا حَتَّى یَقُولَ الرَّسُولُ وَ الَّذینَ آمَنُوا مَعَهُ مَتى‏ نَصْرُ اللَّهِ أَلا إِنَّ نَصْرَ اللَّهِ قَریب‏» نکند خیال کرده‌اید بى‌آنکه مثل گذشتگانِ قبل از خودتان سختى بکشید، به بهشت مى‌روید؟! بله، آنان با سختى‌ها و رنج‌هاى فراوانى دست‌وپنجه نرم کردند و تا جایى به هول‌وهراس افتادند که نزدیک بود پیامبران و پیروانشان بگویند: «یارى خدا پس کِى مى‌آید؟!» بدانید کمک خدا نزدیک است!

انتقام از مجرمین سبک و روشی است که قرآن به ما آموخته است. خداوند متعال در آیه ۲۲ سوره مبارکه سجده وعده انتقام از مجرمان را داده است؛ «إِنَّا مِنَ الْمُجْرِمینَ مُنْتَقِمُون‏».

ایکنا – اشتباهاتی که طبق آموزه‌های قرآنی یا وقایع مهم صدر اسلام ممکن است رخ دهد و باید از آنها دوری کنیم، کدام اشتباهات است؟

ترک جهاد از ترس از دست دادن دنیا یکی از این اشتباهات است، در آیه ۳۸ سوره مبارکه توبه به این موضوع به خوبی اشاره شده است، آنجا که می‌فرماید: «یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا ما لَکُمْ إِذا قیلَ لَکُمُ انْفِرُوا فی‏ سَبیلِ اللَّهِ اثَّاقَلْتُمْ إِلَى الْأَرْضِ أَ رَضیتُمْ بِالْحَیاةِ الدُّنْیا مِنَ الْآخِرَةِ فَما مَتاعُ الْحَیاةِ الدُّنْیا فِی الْآخِرَةِ إِلاَّ قَلیل»،‌ ای مسلمانان شما را چه شده است که وقتى به شما فرمان داده مى‌شود، به‌طرف جنگ و جبهه حرکت کنید، به زمین چسبیده‌اید و از جایتان تکان نمى‌خورید؟! نکند به‌جاى آخرت، به زندگى دنیا دل بسته‌اید؟! بدانید زندگى دنیا در برابر آخرت، بسیار ناچیز و زودگذر است.

ما نه تنها نباید به پیروزی‌هایی که جبهه مقاومت دست پیدا می‌کند، مغرور شویم، بلکه همه این پیروزی‌ها را باید از خدا بدانیم و از او ممنون باشیم، باید از خدای متعال به خاطر کوتاهی‌های خود معذرت بخواهیم.

براساس سوره مبارکه نصر ‏به این نکته اشاره شده است که وقتى کمک خدا و پیروزی رسید و مردم را دیدید که گروه گروه به دین خدا ملحق مى‌شوند، خدا را از سرِ سپاس، به پاکى یاد کن و از او آمرزش بخواه، که او بسیار توبه‌پذیر است.

ایکنا – راه شهیدان مقاومت به ویژه شهید سیدحسن نصرالله چگونه ادامه خواهد یافت؟

باید با شهادت رهبران و بزرگانی همچون سیدحسن نصرالله، برای ادامه دادن راه آنها امیدمان را از دست ندهیم. بلکه باید با قوت مسیر را ادامه دهیم. همانطور که در جنگ احد شایعه شد پیامبر به شهادت رسیده و برخی با این خبر دست از مبارزه برداشتند، خداوند این عده را در آیه ۱۴۴ سوره مبارکه انفال توبیخ می‌کند و می‌فرماید: «وَ ما مُحَمَّدٌ إِلاَّ رَسُولٌ قَدْ خَلَتْ مِنْ قَبْلِهِ الرُّسُلُ أَ فَإِنْ ماتَ أَوْ قُتِلَ انْقَلَبْتُمْ عَلى‏ أَعْقابِکُمْ وَ مَنْ یَنْقَلِبْ عَلى‏ عَقِبَیْهِ فَلَنْ یَضُرَّ اللَّهَ شَیْئاً وَ سَیَجْزِی اللَّهُ الشَّاکِرین» محمد پیامبرى بیش نیست که قبل از او هم پیامبرانى آمدند و رفتند. اگر او بمیرد یا شهید شود، آیا عقب‌گرد مى‌کنید و از اسلام دست مى‌کشید؟! هرکه به عقب برگردد، هیچ ضررى به خدا نمى‌رساند. در ضمن، خدا به شکرگزارانِ ثابت قدم پاداش خواهد داد.

بدانیم که امروز شهید سیدحسن نصرالله دستش بازتر شده و بیشتر می‌تواند در پیشرفت جبهه مقاومت نقش‌آفرینی کند. نگاه قرآنی در مورد شهادت، برای مؤمن بسیار تسلی‌دهنده، آرامش بخش و قوت‌دهنده است. اینکه خدای سبحان در قرآن می‌فرماید شهدا «أَحْیاءٌ عِنْدَ رَبِّهِمْ یُرْزَقُون فَرِحینَ بِما آتاهُمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِه وَ یَسْتَبْشِرُونَ بِالَّذینَ لَمْ یَلْحَقُوا بِهِمْ مِنْ خَلْفِهِم‏» است‏ یعنی شهید زنده نزد خداوند می‌خورد و بسیار شادمان از آنچه خدا به او داده است و به دنباله‌روان خود بشارت می‌دهد.

شهید فعال و دست‌اندرکار است و اتفاقاً کارایی‌ او هم برای تحقق دغدغه‌هایش بیشتر است. اگر ما «مِنْ خَلْفِهِم» شهید باشیم و پشت سر او قدم برداریم دست شهید برای ما بازتر و قدرتش بیشتر شده است. من یقین دارم به مقدار باور بهره‌مندی پیش خواهد آمد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.