جلسه کارگروه برنامهریزی ستاد ملی حفظ قرآن کریم به منظور تعیین تکلیف وضعیت مسئول و محل استقرار دبیرخانه این ستاد، طی روزهای گذشته با حضور اعضای این کارگروه تشکیل شد.
با توجه به پایان مهلت مسئولیت سازمان اوقاف و امور خیریه در این ستاد، دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی طی مکاتبهای ضمن قدردانی از تلاشهای همکاران قرآنی آن سازمان، طی پنج سال مسئولیت ستاد حفظ، اقدام به تشکیل کارگروه برنامهریزی کرد.
این کارگروه با سه مأموریت تعریف شد که اولین مأموریت آن انجام مطالعات لازم بر روی طراحی دبیرخانه حفظ در مدت شش ماه با رویکرد توجه ویژه به ظرفیتهای مردمی بود. دومین مأموریتی که برای این کارگروه تعریف شده، تعیین شاخصهای دبیرخانه و دبیر و پیشنهاد سازمانها و افراد واجد شرایط و سومین مأموریت نیز تمشیت امور مربوط به برنامهریزیهای کلان تا انتخاب دبیر جدید بوده است.
بر اساس اعلام دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی این تصمیم به صورت موقت و با هدف افزایش کارآمدی و انسجام در اجرای برنامههای ملی حفظ قرآن کریم اتخاذ شده است.
حجتالاسلام والمسلمین سیدمصطفی حسینی، قائممقام رئیس و دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی در این خصوص به خبرنگار ایکنا گفت: موضوع ستاد راهبری طرح ملی حفظ قرآن تاکنون دو بار در جلسات شورای توسعه فرهنگ قرآنی و مجمع مشورتی شورا بررسی و در نهایت مقرر شد، تا الزامات دبیرخانهای این ستاد، طی مکاتبه رسمی به دستگاههای عضو ستاد اعلام شود که این کار انجام شد، ولی به جز سازمان بسیج مستضعفین هیچ کدام از نهادهای فرهنگی و قرآنی تا کنون اعلام آمادگی برای پذیرش مسئولیت دبیرخانه این ستاد نکردهاند.
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی با اشاره به اینکه یکی از مشکلات عمده در مدیریت حفظ قرآن کشور، نبود ساختار و منابع انسانی مشخص برای اداره امور دبیرخانهایِ این مأموریت بسیار مهم است، افزود: تا این موضوع حل نشود هر دستگاهی تولیت این کار را بر عهده گیرد، موفقیت چندانی نخواهد داشت؛ لذا مواردی از جمله اهتمام، اعتقاد و انگیزه کافی رئیس و مدیران اصلی، انتخاب فردی متخصص به عنوان دبیر، انتخاب موضوع حفظ به عنوان اولویت ویژه برنامههای فرهنگی دستگاه و بسیجِ تمامی ظرفیتهای خود و دیگران، امکان تأمین نیروی انسانی متخصص و با انگیزه حداقل در حد یک اداره کل در دستگاه متولی دبیرخانه ستاد راهبری طرح ملی حفظ قرآن، مورد تأکید است.
حسینی، با اشاره به سابقه دبیرخانه ستاد حفظ قرآن گفت: در پنج سال گذشته سازمان اوقاف و امور خیریه مسئولیت اداره دبیرخانه این ستاد را بر عهده داشت و در برخی سالها اقدامات ارزشمندی نیز از سوی همکاران آن سازمان صورت گرفته است، ولی به طور قطع میتوان گفت شکل راهبری موضوع حفظ قرآن در کشور نیاز به بازنگری دارد؛ لذا در جلسه مجمع مشورتی شورا پیشنهاد طراحی یک قرارگاه مردمی حفظ مورد توجه قرار گرفت و دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی تاکنون جلسات کارشناسی برای طراحی شیوه با ثبات برای دبیرخانه این ستاد را برگزار کرده و موضوع در دست بررسی است.
قائممقام رئیس شورای توسعه فرهنگ قرآنی با توجه به اهمیت برنامههای حفظ در سال پیشرو بیان کرد: یکی از اولویتهای دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی در سال ۱۴۰۴، پیگیری تحقق قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران است و کلیات برنامههای سال ۱۴۰۴ قرآنی کشور هم که در جلسه ۶۵ شورای توسعه فرهنگ قرآنی در حضور رئیس جمهور محترم مصوب شد، برگرفته از قانون برنامه هفتم بود که بر اساس جدول شماره ۱۶ آن، حدود دو میلیون نفرجزء حفظ قرآن در هر سال (از ۱ تا ۳۰ جزء) جزء تکلیفهایی است که وظیفه تحقق آن بر عهده نهادهای دولتی و مردمی گذاشته شده است.
وی افزود: یکی دیگر از برنامههای هفتم توسعه، راهاندازی ۱۲۰۰ مدرسه رسمی حفظ قرآن (دولتی و غیر دولتی) در پنج سال است که هر کدام از این برنامهها میتواند تحولی در میزان رشد حافظان قرآن کشور ایجاد کند؛ لذا لازم است ستاد راهبری حفظ قرآن کریم کشور با انگیزهای بیش از آنچه در گذشته شاهد آن بودیم برای پیگیری موضوع حفظ ورود کند.
حسینی اظهار کرد: با توجه به ضرورت پیگیری موثر برنامههای حفظ قرآن کریم کشور، به آقای محمدمهدی بحرالعلوم که از اساتید حوزه حفظ قرآن کریم و در حال حاضر مشاور اینجانب در حوزه فعالیتهای آموزشی است، مأموریت داده شده است تا ظرف مدت شش ماه، نسبت به طراحی شیوه و شکل با ثبات برای دبیرخانه، تعیین شاخصهای ایجاد قرارگاه مردمی حفظ و تمشیت امور مربوط به برنامهریزیهای کلان حفظ بهویژه برنامههای مندرج در قانون برنامه هفتم تا انتخاب دبیر جدید اقدام کنند.
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی در پایان بیان کرد: دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی در حال حاضر، راهبری و هماهنگی هفت کمیسیون تخصصی در حوزههای مختلف قرآنی را بر عهده دارد و این اقدام به معنی تولیت مستقیم امور دبیرخانهای ستاد حفظ از سوی دبیرخانه شورا نیست و این تصمیم صرفاً برای پیگیری امور در دوران گذار گرفته شده است.